Menu
Facebook LinkedIn

Projects tagged 'Perth Metro – PM'

Projects

Back to Projects

Wadjemup Aboriginal Burial Ground

Client: Rottnest Foundation
Location: Rottnest Island, WA
Dates: 2017 – current
Collaborators: Rottnest Foundation, Rottnest Island Authority, Karen Jacobs, Gordon Cole, Grant Revell, Joshua Kalmund, Whadjuk Nyoongar and state Aboriginal representatives

Led by Aboriginal representatives from across the state, UDLA are facilitating a process to determine an appropriate memorial for the Aboriginal Burial Ground on Wadjemup (Rottnest Island).

Wadjemup remains a very special place in the hearts and minds of all Australians.  The Burial Ground project will guide a conversation around truthful remembrance, reimagining relationships between Aboriginal people and the State.

This project is about moving toward a safe and meaningful future for Wadjemup and its rightful custodians.  It is part of a bigger act of reconciliation between the State and Aboriginal people that will lead to empowerment and respect, giving a voice to Aboriginal people whose ancestors were imprisoned on Wadjemup and are buried at the site.

The project team are currently undertaking a state-wide engagement process to determine how best to recognise and interpret the significance and cultural heritage of the site, and to provide opportunities for truth telling and healing.

Back to Projects

Scarborough Foreshore Redevelopment

Client: MRA in partnership with the City of Stirling
Location: Scarborough, WA
Dates: 2015 – 2018
Collaborators: MRA, City of Stirling, TCL, ARUP, Taylor Robinson Chaney Broderick, Enlocus

Designed by a TCL, UDLA and ARUP-led consortium and delivered by the Metropolitan Redevelopment Authority in partnership with the City of Stirling, this project has transformed a previously disconnected and carpark-dominated beachfront into a lively leisure landscape that caters to all age groups.

Connecting a 1km stretch of foreshore, this beachfront landscape is defined by two main pedestrian promenades that provide clear circulation and frame new amenities and recreational opportunities.

The site now centers around Scarborough Square – a beachside civic space, ‘The Snake Pit’ – a world class skate and bouldering space designed in collaboration with Enlocus, and the Whale Playground – a new play space designed around a whale skeleton, interpreting Whadjuk Noongar Dreaming stories of spirits returning to the land through the whales.  The recently opened Scarborough Pool design by Christou architects has quickly become a popular community space at the south of the precinct, with Sunset Hill created to the north, ensuring that visitors to the beach can continue to enjoy spectacular views over the ocean.

AWARDS:

  • 2018 Urban Design Institute of Australia (UDIA) WA Award of Excellence, Government and Public Use
  • 2018 Planning Institute of Australia (PIA) WA Award, Best Planning Ideas – Large Project
Back to Projects

Sister Kate’s Place of Healing

Client: Sister Kate’s Home Kids Aboriginal Corporation (SKHKAC)
Location: Queens Park, WA
Dates: 2017 – 2018
Collaborators: SKHKAC members and community, Engineers Without Borders, Indigenous Land Corporation (ILC)

Sister Kate’s Place of Healing provides areas for young and old to participate in cultural reflection, yarning, celebration, ceremony, memorial, learning and healing. The outcome of this project was a development vision that provided organisational and spatial planning guidance for the future creation of this space.

Central to the development vision was a participatory, co-design approach. Sister Kate’s Home Kids Aboriginal Corporation members and stakeholders were critical to the design development process, and contributed directly to the visioning outcomes.

With members and stakeholders, it was agreed that retention of endemic vegetation of the existing site – a bush block – was essential, with 85% of the banksia and marri woodland to be retained. Then, three clear objectives were formed to underpin the design process – cultural healing, cultural awareness and all abilities access.

Building on this foundation, the Place of Healing was co-designed, with the final plan including a public welcome centre, an edible garden, a fauna walk, an operations building, a healing garden and an event space.

The development vision for the Place of Healing has provided SKHKAC with a far-reaching public and corporate service that includes healing through cultural awareness, training and an all abilities access experience within a highly significant cultural bush environment.

AWARDS:
  • 2018 AILA National Award of Excellence for Community Contribution
  • 2018 AILA WA Award of Excellence for Community Contribution
Back to Projects

Murdoch University Place Activation

Client: Murdoch University
Location: Murdoch South Street Campus
Dates: 2015

UDLA were engaged by Murdoch University to assist with the activation of a series of spaces on campus for the 2015 Orientation Week and Open Day. Working with representatives from the University, UDLA identified a number of public areas on campus that could benefit from temporary and semi-permanent installations to both lift the visual aesthetic and create welcoming spaces for students, staff and visitors. This included identifying the requirements and uniqueness of the multiple user groups likely to inhabit the place and envisioning a spatial outcome that works for all of them.

Installations included:

  • “The Ribbons” – a skyfall of colourful ribbons in the ECL Lecture Theatre Courtyard;
  • “The Snakes” – a snake of native planting cascading down two staircases which was designed to be planted on campus following the event;
  • “Crate World #1” – a semi-permanent pop-up seating area constructed from milk crates with integrated planting and a new café façade;
  • “Crate World #2” – an additional pop-up seating area constructed from milk crates with integrated planting; and,
  • “The French Riviera” – a gathering area with market umbrellas and informal seating adjacent to the Murdoch 100 year interpretive wall installation.

In addition UDLA assisted the Murdoch University team with the procurement of legacy items including outdoor furniture of a consistent design and colour palette appropriate to future use for the University.

Back to Projects

Karawara Collaborative Action Plan

Client: City of South Perth
Location: South Perth, WA
Dates: 2012 – 2013
Collaborators: City of South Perth, CoDesign Studio, community of Karawara

In collaboration with CoDesign Studio, UDLA worked together with community and stakeholders to prepare the Karawara Collaborative Action Plan. The collaborative design process allowed a thorough understanding of the unique challenges, opportunities and values associated with the public open space areas.The resulting Karawara Collaborative Action Plan demonstrates an inclusive masterplanning model that is owned by the wider community.

AWARDS:
  • 2013 Planning Institute of WA (PIA WA) Award for Public Engagement and Community Planning
Back to Projects

‘The Playground’ at Coolbellup

Client: LandCorp and LendLease
Location: Coolbellup, WA
Dates: 2010 – ongoing

The Coolbellup School Sites are residential infill opportunities on the sites of three former schools in the southern Perth suburb of Coolbellup.

‘The Playground’ at Coolbellup is the major public open space for one of these infill areas, at the former North Lake Primary School site. In this park, the amenity and infrastructure create an urban sanctuary discovered amongst a natural setting, trails and retained fig trees.

Back to Projects

‘The Primary’ at Coolbellup

Client: LandCorp and LendLease
Location: Coolbellup, WA
Dates: 2010 – 2015

The Coolbellup School Sites are residential infill opportunities on the sites of three former schools in the southern Perth suburb of Coolbellup.  ‘The Primary’ at Coolbellup is the public open spaces for one of the infill areas.

In developing the design for ‘The Primary’ at Coolbellup, the UDLA team worked together with former school teachers, students and the community to integrate the site’s past use into this shared parkland space. Artists, artisans, and craftspeople were included in the process as a part of a broader strategy to integrate site themes with the broader environment.